Sałatka ogórkowo – paprykowa

Sałatka ogórkowo – paprykowa

Przepis otrzymany od fryzjerki pani Joli.

Składniki:
– 4 kg ogórków,
– 0,5 kg cebuli,
– 0,5 kg selera (bulwa),
– 10 szt. papryki słodkiej (różne kolory)
Warzywa pokroić według upodobania ; ja kroję ogórki w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w słupki lub grubą kostkę a seler tarkuję.
Wszystkie warzywa włożyć do michy, wymieszać i zalać 9 szklankami zimnej wody z dodatkiem 0,75 szklanki soli. Przykryć ścierką i odstawić na noc.
Rano odcedzić (płyn wylać), poukładać ścisło w słoikach i zalać przygotowaną zalewą.
Zalewa:
– 4,5 szklanki cukru,
– 1 łyżka ziela angielskiego,
– 1 łyżka gorczycy,
– 4 szklanki wody,
– 3 szklanki octu spirytusowego (10 %)

Wszystkie składniki zalewy zagotować, zalać przygotowane słoiki i zakręcić. Pasteryzować 3 – 5 minut.