Sałatka ziemniaczana
Przepis bardzo stary i bardzo prosty, ale bardzo smakowity. Niestety do niskokalorycznych nie należy.
Składniki:
– ok. 1 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowych),
– kawałek boczku (wielkość zależna o indywidualnych upodobań – ja daję ok.0, 30 kg)
– 1 duża cebula
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy do miękkości, ale nie dajemy im się rozkleić i rozsypać. Odlać na sito i zostawić do wystygnięcia.
Boczek kroimy dość grubo i przesmażamy na patelni, dodając poszatkowaną cebulę.
Składniki łączymy, ale dopiero wtedy, gdy przestygną (najlepiej zostawić w spokoju, aż osiągną temp. pokojową)
SOS:
– 12 łyżek majonezu,
– 2 łyżki ostrej musztardy,
– 2 łyżki gęstej śmietany (osobiście wolę dodawać jogurt naturalny),
– Sok z 0,5 cytryny,
– sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i dodać do wcześniej przygotowanej sałatki. Można wkroić pęczek szczypiorku – zdecydowanie poprawia smak.
Smacznego