Salceson domowy
Składniki:
– maski i mięso z głów wieprzowych
– tłuszcz drobny
– wątroba wieprzowa lub cielęca
– skórki wieprzowe
– serce, nerki
– uszy
– golonka
– ozorek
– krew świeża lub suszona
– sól
– majeranek
– pieprz naturalny
– cebula
– kątnice wieprzowe, żołądki lub pęcherze
Obieramy z kości i kroimy w kostkę. Następnie skórki, tłuszcz rozdrabniamy na sitku 2mm. Wątrobę parzymy przez kilka minut, kroimy w kostkę i rozdrabniamy na sitku 2mm.
Wszystko razem mieszamy dodając przyprawy oraz krew.
Napełniamy osłonki luźno, aby nie popękały przy parzeniu. Zawiązujemy przędzą.
Parzymy w wodzie o temp. ok. 80 stopni przez 1h 30min
Układamy salcesony w zimnym pomieszczeniu (poniżej 6 stopni) do odparowania.
Następnie prasujemy.
Smacznego