Serdelki
Składniki:
– wołowina IIkl. 1,5kg,
– wieprzowina IIkl. 1,25kg,
– słonina 1,5kg,
– lód 0,75l
– peklosól 18g/kg,
– sól 18g/kg,
– pieprz biały mielony 2g/kg,
– gałka muszkatołowa 0,25g/kg,
– kwiat muszkatołowy0,5g/kg,
– kolendra 0,25g/kg,
– słodka papryka 0,5g/kg,
– cebula 5g/kg
– czosnek wg. smaku ok 1g/kg,
– jelita kal +32
Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h, słoninę i podgardle zasolić.
Zmrożone mięso i słoninę oraz podgardle zemleć na sitku 2-mm. Następnie wymieszać razem i kutrować z lodem i przyprawami. Przy braku kutra zastosować blender kuchenny.
Napełnić ściśle osłonki odkręcając w odcinki o długości ok. 10-12cm. Osadzać ok 30min.
Wędzić dymem o temp. 60-70 stopni do uzyskania brązowego koloru. Podnieść temp. do ok 75 stopni i wędzić do uzyskania wewnątrz temp ok. 68stopni lub zamiast wędzenia parzyć w wodzie . o temp. 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok 70 stopni.
Smacznego