Składniki:
– okrawki tłuszczu z wieprzowiny 80%
– boczek ok 20%
– cebula,
– pieprz,
– majeranek,
– sól
– grzyby suszone i zmielone na pył, pomidory suszone i bazylia.
Boczek i tłuszcz mielemy na sitku 6mm.
Najpierw do garnka wkładamy tłuszcz i topimy. Następnie wkładamy boczek i dalej topimy.
Na dni garnka można wlać z ½ szklanki wody, aby się nie przypalało. Po stopieniu dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i czekamy, aż się zarumieni w tłuszczu. Na koniec dodajemy przyprawy i sól do smaku.
My do jedną część zrobiliśmy bez dodatków. Drugą z dodatkiem suszonych grzybów, a trzecią z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii. Przelewamy do słoiczków. Odwracamy co pewien czas podczas stygnięcia, aby skwarki równomiernie rozłożyły sie w całej objętości słoika.
Od lewej bez dodatków, z grzybami i po prawej z pomidorami.
Tak przygotowany smalec po zastygnięciu można przechowywać w zimnej piwnicy lub lodówce nawet kilka miesięcy. Sprawdzone.