Smalec z dzika z grzybami
Składniki:
– okrawki tłuszczu z dzika z przerostami mięsa, słonina
– cebula,
– pieprz,
– majeranek,
– jałowiec mielony,
– grzyby i pomidory suszone,
– sól
Okrawki mięsa i słoninę z dzika (o tej porze roku dzik są tłuste, słonina na karku na dwa palce) zemleć na sitku 6-8mm.
Włożyć do garnka i topić na małym ogniu aby nie przypalić..
Po stopieniu odlewamy klarowny tłuszcz i mamy smalec do innych wyrobów.
Następnie dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, suszone grzyby i przyprawy oraz można dodać suszone pomidory i czekamy, aż się zarumieni cebulka w tłuszczu.
Na koniec dodajemy sól do smaku.
Przelewamy do słoiczków.
Odwracamy co pewien czas słoiczki podczas stygnięcia, aby skwarki równomiernie rozłożyły sie w całej objętości.
Tak przygotowany smalec po zastygnięciu można przechowywać w zimnej piwnicy lub lodówce nawet do 8-10 miesięcy. Sprawdzone.
Smacznego