Smalec z dzika z grzybami

Smalec z dzika z grzybami

Składniki:

– okrawki tłuszczu z dzika z przerostami mięsa, słonina

– cebula,

– pieprz,

– majeranek,

– jałowiec mielony,

– grzyby i pomidory suszone,

– sól

Okrawki mięsa i słoninę z dzika (o tej porze roku dzik są tłuste, słonina na karku na dwa palce) zemleć na sitku 6-8mm.

Włożyć do garnka i topić na małym ogniu aby nie przypalić..

Po stopieniu odlewamy klarowny tłuszcz i mamy smalec do innych wyrobów.

Następnie dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, suszone grzyby i przyprawy oraz można dodać suszone pomidory i czekamy, aż się zarumieni cebulka w tłuszczu.

Na koniec dodajemy sól do smaku.

Przelewamy do słoiczków.

Odwracamy co pewien czas słoiczki podczas stygnięcia, aby skwarki równomiernie rozłożyły sie w całej objętości.

Tak przygotowany smalec po zastygnięciu można przechowywać w zimnej piwnicy lub lodówce nawet do 8-10 miesięcy. Sprawdzone.

Smacznego