Suszone paski z szynki

Składniki:

  • wieprzowina ok. 0,8kg na suszarkę
  • sól kamienna
  • pieprz lub inna ulubiona przyprawa

Mięso w kawałku natrzeć solą 30g/kg mięsa. Położyć na tackę i włożyć do lodówki na 48h. Tackę ustawić skośnie tak aby wyciekający płyn spływał. Zlewamy go kilka razy w ciągu dnia i przewracamy mięsko.

Następnie kroimy mięso wzdłuż mięśnia (włókien) na paski grubości ok 0,5cm i na paski.
Układamy w suszarce do grzybów.

Suszymy do momentu, aż paski będą przełamywały się, ale nie za długo bo będą twarde jak kość.

Smakuje inaczej niż polędwica, czy wołowina.
Następnie możemy przechowywać w papierowym opakowaniu.

Super przegryzka na wyprawy do lasu, na ryby.

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Smacznego