Składniki:
– 3kg mięsa wieprzowego – łopatka, karkówka, boczek
– kilka listków laurowych,
– 1/4 łyżeczki sody,
– 200g czarnego chleba rozmoczonego w wodzie,
– 1/4 szklanki rozpuszczonego masła,
– 5-6 dużych główek cebuli,
– łyżeczka curry,
– łyżeczka czarnego pieprzu,
– 1,5l litra wody,
Mięso pokroić. Cebulę pokroić w talarki. Przygotować wieczorem zalewę z przedstawionych składników. Wymieszać z kawałkami mięsa. Można do zalewy dodać np pieczarki. Zalew z mięsem odstawić do chłodnego miejsca i często mieszać.
Następnego dnia rano należy dodać do zalewy kilka łyżek octu.
Po południu można nadziewać na wykałaczki i piec w dowolny sposób.
Podawać z czym kto lubi.
Smacznego