Składniki:
- boczek wieprzowy ze skórą
- pieprz
- sos sojowy dobrej jakości
- sól kamienna
Sposób wykonania:
Kupujemy boczek. Tniemy na paski o szerokości około 8cm. Nacieramy boczek sosem sojowym i pieprzem, ewentualnie dodajemy soli. Odkładamy na 1 godzinkę do lodówki.
Wędzarnię rozgrzewamy do 50 stopni. Wieszamy boczek. Suszymy go chwilę, aż obeschnie. Następnie wędzimy boczki w temp. 50-60 stopni do momentu, aż osiągną ładny złoty kolor. Wtedy podnosimy temp. w wędzarni do 80-90 stopni i pieczemy boczki do osiągnięcia wewnątrz 70-72 stopnie.
Po około 3-4 godzinach mamy smakowity gorący boczuś, wyśmienity do konsumpcji na gorąco 🙂
Jak widać na zdjęciu boczek jest na przekroju wewnątrz szary, ale to normalny widok przy braku peklosoli.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego