Szybkie tiramisu

Szybkie tiramisu

Przepis z książki: „Kawa. Sekrety baristy”

Składniki:

– 250 ml mocnej kawy,

– 125 ml Tia Maria (pominęłam z uwagi na dzieci),

– 250 ml śmietany 36%,

– 250 ml serka mascarpone,

– 75 g drobnego cukru do wypieków,

– 24 szt. podłużnych biszkoptów,

– 50 g utartej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Likier wymieszać z kawa i odstawić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier a na końcu serek mascarpone.

Biszkopty moczyć w kawie i układać warstwami na przemian z masą serowo-śmietanową. Zaczynamy od biszkoptów a kończymy na kremie. Wierzch posypujemy tarkowaną czekoladą lub gorzkim kakao zależnie od upodobań.  Deser można od razu przygotować w małych pucharkach, ale wówczas trzeba łamać biszkopty. Deser przykryć i odstawić do lodówki na 2 h.

Smacznego!