Składniki:
- boczek wieprzowy ze skórą, tłusty
- czosnek
- liść laurowy
- przyprawa do sała
- sól morska lub kamienna
Sposób wykonania:
Boczek ze skórą tniemy na kawałki ok. 6cm szerokości. Na dno pojemnika do solenia wsypujemy 1cm soli. Kawałki boczku nacieramy rozciśniętym ząbkiem czosnku, solą i mieszanką przypraw. Kładziemy skóra na sól w pojemniku, układamy na wierzch kilka plastrów czosnku i listek laurowy. Na wierzch kładziemy drugi kawałek boczku, skórą do góry.
Zamykamy pojemnik i odstawiamy do pomieszczenia o temp. 16-18 stopni na tydzień.
Po tym czasie wyjmujemy z pojemnika, czyścimy z soli i przechowujemy w lodówce.
W trakcie przechowywania mięso będzie dojrzewało.
Podziękowania kol. Sergiejowi za przesłany przepis. Dzięki.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego