Składniki:
– boczek wieprzowy ze skórą
– piwo porter
– sos sojowy
– rozmaryn
– sól kamienna
– czosnek
– pieprz
Boczek układamy skóra do góry i skórę nacinamy w kratkę. Nacieramy czosnek solą i pieprzem i wkładamy do torebki do zamknięcia na zamykarce. Wkładamy do niej gałązkę rozmarynu oraz wlewamy około pół szklanki piwa. Zamykamy torebkę z zawartością pakowarką próżniową.
Boczek parzymy w wodzie 67 stopni 5-6 godzin w zależności od jego grubości i wielkości kawałka. Ten jest około 1kg i był parzony 5h w temperaturze 67stopni.
Następnie wyjmujemy go z torebki. Dajemy mu czas, aby lekko ostygł. Wycieramy do sucha.
Grill rozgrzewamy do 250 stopni układamy na nim boczek i grillujemy w kratkę smarując każdy bok boczku kilkukrotnie glazurą.
Glazura: syrop klonowy (1/4 szklanki), cukier trzcinowy (1 łyżka) i ocet balsamiczny (1 łyżeczka), ja użyłem pomarańczowego.
Zapiekamy boczek i następnie odkładamy, na kilkanaście minut aby odpoczął.
Smacznego
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Smacznego