Boczek – zimno wędzony oraz parzony
Wcześnie już opisywany sposób wykonania:
Składniki:
– boczek troszkę musi być tłusty, chude są kiepskie smakowo,
– peklosól 18-20g/kg,
– pieprz i czosnek wg. uznania
Boczek tniemy na wąskie paski ok 6cm. Peklujemy na sucho ok 5 dni w lodówce. Następnie jedną część parzymy w wodzie o temp. ok 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz ok. 70stopni i po tym zabiegu suszymy.
Drugi boczek do wędzenia na zimno wieszamy i osuszamy. Po wyschnięciu powierzchni boczków wędzimy je dymem o temp. do 40 stopni najlepiej jak się da tak ok 20 stopni. Ja wędzę co najmniej 8 h lub dłużej.
A oto gotowy boczek parzony i wędzony:
i tylko wędzony półsurowy:
aromat po takich zabiegach rewelacja. Który lepszy zależy od gustów smakowych. Moje dzieciaki wolą ten półsurowy.
Smacznego.