Kiełbaski śniadaniowe proste

Kiełbaski śniadaniowe proste

Składniki:

– karkówka 2,5kg,

– słonina 0,5kg,

– osłonki wieprzowe kal 28,

– sól 20g/kg,

– szałwia 1g/kg,

– pieprz mielony czarny lub biały 1g/kg,

– cukier brązowy 1g/kg,

tymianek 0,6g/kg,

– majeranek 0,4g/kg,

– mielone goździki 0,4g/kg,

– mielona słodka papryka 0,4g/kg

Mięso pokroić w kostkę i zemleć na sitku 6mm. Dodać wszystkie przyprawy i sól i starannie wymieszać . Wyrobić masę ręcznie lub mieszałką, aż stanie się klejąca.

Napełnić osłonki np. za pomocą Zelmerka z lejkiem lub nadziewarką odwijając kiełbaski długości ok. 8cm.

Kiełbaski włożyć do lodówki i zużyć surowe w ciągu 2-3 dni lub zamrozić.

Można też sparzyć w wodzie o temp. ok 75 stopni ok 20min, do osiągnięcia wewnątrz temp, ok 70 stopni.

Parzone kiełbaski po ostygnięciu też można mrozić.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego