Kiełbaski śniadaniowe proste
Składniki:
– karkówka 2,5kg,
– słonina 0,5kg,
– osłonki wieprzowe kal 28,
– sól 20g/kg,
– szałwia 1g/kg,
– pieprz mielony czarny lub biały 1g/kg,
– cukier brązowy 1g/kg,
tymianek 0,6g/kg,
– majeranek 0,4g/kg,
– mielone goździki 0,4g/kg,
– mielona słodka papryka 0,4g/kg
Mięso pokroić w kostkę i zemleć na sitku 6mm. Dodać wszystkie przyprawy i sól i starannie wymieszać . Wyrobić masę ręcznie lub mieszałką, aż stanie się klejąca.
Napełnić osłonki np. za pomocą Zelmerka z lejkiem lub nadziewarką odwijając kiełbaski długości ok. 8cm.
Kiełbaski włożyć do lodówki i zużyć surowe w ciągu 2-3 dni lub zamrozić.
Można też sparzyć w wodzie o temp. ok 75 stopni ok 20min, do osiągnięcia wewnątrz temp, ok 70 stopni.
Parzone kiełbaski po ostygnięciu też można mrozić.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego