Chleb polski

Składniki:

– 200 g aktywnego zakwasu żytniego,

– 550 g mąki pszennej chlebowej,

– 50 g mąki pszennej razowej,

– 1 łyżeczka słodu (dodałam jęczmienny lekko palony),

– 1 łyżka soli,

– 300 g letniej wody,

– można dodać odrobinę (0,25 – 0,5 łyżeczki) suszonych drożdży i ok. 2 łyżek mielonego bądź lekko rozkiśniętego kminku

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść elastyczne ciasto. (Ja używam automatu do chleba: program na ciasto rosnące, tzn.: 5 min zagniatanie- 5 min odpoczynku-  10 min zagniatanie ).

Ciasto zostawić do wyrośnięcia, aż znacznie powiększy swoja objętość (moje wyrastało ok. 3 h).

Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść nadając mu odpowiedni kształt. Bochenek umieścić w koszyku do wyrastania chleba wyłożonym ścierką i wysypanym obficie mąką (zamiast koszyka można użyć miski). Chleb zostawiłam ponownie do wyrośnięcia na ok. 3 h (część tego czasu bochenek spędził w piekarniku z włączoną żarówką).

Piekarnik z kamieniem nagrzałam do temp. 230 stopni (w oryginalnym przepisie temp. 260 stopni, ale według mnie to stanowczo za dużo). Na dnie umieściłam blachę z 1 szk. gorącej wody. Chleb wyrzuciłam na kamień i nacięłam go 3- krotnie(lekko opadł, ale później szybko się podniósł). Piekłam 40 min. W połowie pieczenia temperaturę zmniejszyłam do 200 stopni.

Tak wygladłą po wyjęciu.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego