Comber z jelenia

Comber z jelenia

Składniki:

– comber z jelenia

– cebula

– selera

– pietruszka

– marchew

– czosnek

– smalec

– mąka żytnia

– kwaśna śmietana 500ml

– sól

– pieprz

– masło

Warzywa rozdrobnić. Wymieszać ze śmietaną.

Mięso umyć włożyć do garnka, zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki na 2-3 dni. Podczas marynowania należy mięso przewracać.

Przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, wytrzeć i nastrzyknąć gorącym masłem. Natrzeć czosnkiem i pieprzem oraz solą. Natrzeć mięso mąką i obsmażyć na smalcu.

Włożyć do rękawa do pieczenia lub brytfanny. Rozgrzać piekarnik do ok 200stopni. Wstawić mięso. Piec do momentu uzyskania wewnątrz temp ok 70-75 stopni.

Sos z pieczenia można połączyć z śmietaną w celu uzyskania sosu do polania mięska na talerzu doprawić solą i pieprzem.

Podawać na ciepło.

Smacznego