Comber z jelenia
Składniki:
– comber z jelenia
– cebula
– selera
– pietruszka
– marchew
– czosnek
– smalec
– mąka żytnia
– kwaśna śmietana 500ml
– sól
– pieprz
– masło
Warzywa rozdrobnić. Wymieszać ze śmietaną.
Mięso umyć włożyć do garnka, zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki na 2-3 dni. Podczas marynowania należy mięso przewracać.
Przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, wytrzeć i nastrzyknąć gorącym masłem. Natrzeć czosnkiem i pieprzem oraz solą. Natrzeć mięso mąką i obsmażyć na smalcu.
Włożyć do rękawa do pieczenia lub brytfanny. Rozgrzać piekarnik do ok 200stopni. Wstawić mięso. Piec do momentu uzyskania wewnątrz temp ok 70-75 stopni.
Sos z pieczenia można połączyć z śmietaną w celu uzyskania sosu do polania mięska na talerzu doprawić solą i pieprzem.
Podawać na ciepło.
Smacznego