Składniki:
– 0,5 kg mąki pszennej,
– 50 g drożdży świeżych,
– 250 g mąki żytniej,
Do drugiego naczynia przesiać mąkę żytnią, wlać żurek, wsypać sól i wymieszać na jednolitą masę. Połączyć oba ciasta dokładnie wymieszać i na końcu dodać tłuszcz i zioła. Gęstość ciasta należy regulować dolewając trochę wody lub dosypując niewielką ilość mąki. Otrzymane ciasto musi być dość gęste, ale nadal powinno dać się mieszać łychą. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 15- 20 min w ciepłe miejsce. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto jeszcze raz przemieszać, dodać ziarna (można posypać na wierzch) i przełożyć do formy. Ciasto powinno wypełnić formę w połowie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200°C, wstawić chleb i piec ok. 1 h. Pod koniec pieczenia możemy spryskiwać powierzchnię chleba (również piekarnik) wodą. (Przydatny jest spryskiwacz do roślin). Upieczony Chleb studzić na kratce. W przeciwieństwie do innych drożdżowych chlebów ten następnego dnia jest nadal świeżutki, jeśli oczywiście wcześniej nie zostanie skonsumowany, co w naszym przypadku jest mało prawdopodobne…