Chłodnik litewski w wykonaniu beny
Składniki:
– 4 szklanki kefiru (mleko 3,2% zakwaszone grzybkiem tybetańskim),
– 1 szklanka śmietany (gęstej kwaśnej, ja daję 18 ),
– ogórek sałatkowy – wężowy,
– pęczek rzodkiewki,
– pęczek szczypiorku,
– pęczek koperku,
– barszcz czerwony zagęszczony (kilka łyżek),
– 4 jajka (ugotowane na twardo)
– sól, pieprz, sok z cytryny i roztarty ząbek czosnku – do smaku.
Kefir zmiksować ze śmietaną i barszczem czerwony, przykryć i wstawić do lodówki.
Warzywa umyć, osuszyć i pokroić drobno. Schłodzoną masę jogurtową połączyć z warzywami, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i czosnkiem. Rozlać do salaterek, ozdobić gotowanym jajem. Podawać z zmienikami pieczonym lub z wody.
Według mnie idealne danie na gorące letnie dni.