Kiełbasa doktorska
Przepis pochodzi z Ukrainy
Kiełbasa jest wykonana bez wędzenia. Bardzo szybka i prosta. Jak podaje autor bardzo dobra.
U nas raczej mało popularna.
Należy dodać, że jest to kiełbasa bardzo chuda.
Składniki:
– 0,7kg łopatki wieprzowej
– 0,25kg wołowiny
– 200ml mleka płynnego
– 20g soli nie jodowanej
– 3g cukru
– 0,5g kardamonu
– osłonki kolagenowe 40-60mm (taki rozmiar jest podawany w internecie)
Ja troszkę zmieniłem przepis.
Mięso pokroić w kostkę.
Wieprzowe
i wołowe
Ja zamiast soli dałem 18g peklosoli i zmieliłem na drobnym oczku 3mm, dodałem cukier kardamon oraz 1g pieprzu białego.
Następnie na jedną dobę włożyłem do lodówki.
Następnego dnia po wyjęciu z lodówki skutrowałem mięso z mlekiem. Można zrobić to przy użyciu blendera, co widać na filmie.
Masą mięsną napełniłem osłonki. Użyłem białkowych 45mm, ponieważ kolagenowych tak dużych nie posiadam.
Następnie kiełbasę parzyłem w wodzie o temp. 75stopni do osiągnięcia wewnątrz batonu temp. 70 stopni, czyli było to ok. 20 min. Studziłem w zimnej wodzie.
Gotowe.