Przepis pochodzi z Ukrainy
Kiełbasa jest wykonana bez wędzenia. Bardzo szybka i prosta. Jak podaje autor bardzo dobra.
U nas raczej mało popularna.
Należy dodać, że jest to kiełbasa bardzo chuda.
Składniki:
- 0,7kg łopatki wieprzowej
- 0,25kg wołowiny
- 200ml mleka płynnego
- 20g soli nie jodowanej
- 3g cukru
- 0,5g kardamonu
- osłonki kolagenowe 40-60mm (taki rozmiar jest podawany w internecie)
Mięso pokroić w kostkę.
Wieprzowe
Wołowe
Ja zamiast soli dałem 18g peklosoli i zmieliłem na drobnym oczku 3mm, dodałem cukier kardamon oraz 1g pieprzu białego.
Następnie na jedną dobę włożyłem do lodówki.
Następnego dnia po wyjęciu z lodówki skutrowałem mięso z mlekiem. Można zrobić to przy użyciu blendera, co widać na filmie.
Masą mięsną napełniłem osłonki. Użyłem białkowych 45mm, ponieważ kolagenowych tak dużych nie posiadam.
Następnie kiełbasę parzyłem w wodzie o temp. 75stopni do osiągnięcia wewnątrz batonu temp. 70 stopni, czyli było to ok. 20 min. Studziłem w zimnej wodzie.