Dynia marynowana z imbirem
Składniki:
– dynia,
– ziele angielskie,
– goździki,
– skórka z cytryny,
– świerzy imbir
Oczyszczoną z miękkich części i skóry dynię kroimy w kostkę i układamy do litrowych słoików.
Do każdego słoika wkładamy 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 4 goździki, spory kawałek skórki z cytryny i 4-5 cienkich plasterków świeżego imbiru (można dodać można też po kawałku cynamonu.
Syrop:
0,5 szkl octu 10 %
3,5 szkl wody
3/4 szkl cukru
płaska łyżka soli-tu zależy od smaku
Słoiki zalewamy gorącym syropem i szczelnie zakręcamy. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie pasteryzujemy 15 – 20 min, tj. wstawiamy do garnka z zimną wodą tak aby 3/4 słoika było zanurzone. Grzejemy do momentu zagotowania wody i zaczynamy mierzyć czas.
Smacznego