Dynia marynowana

Dynia marynowana z imbirem

Składniki:

– dynia,

– ziele angielskie,

– goździki,

– skórka z cytryny,

– świerzy imbir

Oczyszczoną z miękkich części i skóry dynię kroimy w kostkę i układamy do litrowych słoików.

Do każdego słoika wkładamy 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 4 goździki, spory kawałek skórki z cytryny i 4-5 cienkich plasterków świeżego imbiru (można dodać można też po kawałku cynamonu.

Syrop:
0,5 szkl octu 10 %
3,5 szkl wody
3/4 szkl cukru
płaska łyżka soli-tu zależy od smaku

Słoiki zalewamy gorącym syropem i szczelnie zakręcamy. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie pasteryzujemy 15 – 20 min, tj. wstawiamy do garnka z zimną wodą tak aby 3/4 słoika było zanurzone. Grzejemy do momentu zagotowania wody i zaczynamy mierzyć czas.

Smacznego