Ser typu Korycińśki
Składniki:
– mleko od krowy 20l,
– zsiadłe mleko lub kefir 200g,
– podpuszczka,
– sól,
– zioła, jakie kto lubi, czosnek, prowansalskie, czosnek niedźwiedzi.
Mleko podgrzać do temp. ok38 stopni. Dodać sól (dwie łyżeczki) kwaśne mleko i podpuszczkę 4-5 kropli na litr (rozcieńczona na wodzie) dodać zioła jeżeli mają być lub można zrobić śmietankowy bez dodatku ziół.
Energicznie wymieszać składniki i odstawić.
Po utworzeniu się skrzepu pociąć go na duże kawałki.
Wyłowić masę srową sitem i przełożyć do durszlaka w którym będzie ociekać i nabierać kształtu.
Zostawić do odciekania na 1 dobę w temperaturze pokojowej, co kilka godzin przewracać.
Następnego dnia wrzucić do solanki na 4 godziny.Ja daję 50g soli na 1 litr wody.
Wyjąć, ponownie włożyć do durszlaka do obeschnięcia na 1 dobę w chłodnym pomieszczeniu.
Serwatki nie wylewamy. Można jej użyć do wypieku chleba lub zrobić ser Ricotta.
Smacznego