Kiełbasa polska wędzona
Składniki:
– wieprzowina kl. I – 2kg,
– wieprzowina kl. II – 3kg,
– peklosól 19g/kg,
– cukier 2g/kg,
– pieprz naturalny 1,5g/kg,
– majeranek 0,5g/kg,
– czosnek 0,5g/kg
– jelita 32-36mm,
Mięsa pociąć w kostkę i zapeklować 48h. Następnie mięso kl. I i II rozdrobnić na sitku 13mm.
Wymieszać razem do uzyskania kleistości. Dodać przyprawy w trakcie mieszania. Napełnić ściśle kiełbaśnice. W oryginale jest pozostawić w zwojach, ja podzieliłem w parki o długości ok 35cm.
Osadzać 2 dni w temp. 2-6 stopni.
Wędzić zimnym dymem 1,5 dnia do uzyskania barwy żółtobrązowej.
Dosuszyć w pomieszczeniu o temp. 10-12 stopni do osiągnięcia wydajności ok. 87%.
Następnym razem dodam gorczycę, której nie ma w przepisie.
Smacznego