Kiełbasa biała – wielkanocna

Kiełbasa biała – wielkanocna

Kiełbasa bez dodatków idealna do żurku wielkanocnego. Może ją wykonać każdy kto ma maszynkę do mielenia. BRDZO PROSTY I SZYBKI WYRÓB.

Składniki:

– 1kg wieprzowiny I kl. – ja robiłem z klasyfikacji szynek,

– 3,5kg wieprzowiny II kl. tłustej – ja robiłem z karkówki i boczku,

– 0,5kg wołowiny kl. IItzw. gulaszowej,

– pieprz naturalny 1,0g/kg,

– sól 19g/kg, wg uznania jak kto lubi

– czosnek 1-2g/kg, wg uznania,

– majeranek 1g/kg.

– jelita kaliber 32+, czyli grubsze,

Wieprzowinę kl. I rozdrabniamy na szarpaku,  kl.II na sitku 10mm, a wołowinę na sitku 3mm i następnie kutrujemy lub jeśli nie mamy kutra malaksujemy malakserem z dodatkiem lodu lub zimnej wody do uzyskania kleistej masy dodajemy do tej masy w czasie rozdrabniania wszystkie przyprawy.

Mieszamy dokładnie wszystkie mięsa, tak aby farsz nie odklejał się od rączki. Napełniamy ściśle jelita i odkręcamy w parki lub zostawiamy w zwojach. Jak kto woli.Osadzamy ok 1h.

Można teraz surowe kiełbaski od razu wykorzystać do np. żurku, … lub zamknąć w woreczkach, najlepiej próżniowo i zamrozić. Po rozmrożeniu w lodówce ok. 24h sparzyć.

Smacznego