Kiełbasa z indyka w stylu sycylijskim
Składniki:
– mięso z indyka (udziec ze skórą) 1kg,
– peklosól 17g/kg,
– nasiona kopru mielone 2g/kg,
– czarny pieprz mielony 1g/kg,
– czerwona papryka mielona 4g/kg,
– czosnek 2-3 ząbki na kg,
– jelita cienkie 19mm kolagenowe lub baranie
Mięso pokroić w kostkę razem ze skórą bez klasyfikowania.
Następnie zemleć na sitku 4-6mm.
Wymieszać mięso z wszystkimi dodatkami i wyrobić, aby masa była klejąca.
Wstawić do lodówki na 24h.
Następnie przed napełnieniem wymieszać dodając ok. 5% wody. Napełnić jelita wo dcinki ok 7-8 cm i osadzać ok. 1h. Osuszyć powierzchnię kiełbas w wędzarni i dalej wędzić dymem o temp 50 stopni do uzyskania żądanej barwy. Podnieść temp do ok. 80-90 stopni i podpiekać kiełbaski ok. 30-45min. Kiełbaski będą lekko twarde i wysuszone.
Smacznego