Kiełbasa chińska
Składniki:
– karkówka tłusta 1kg,
– cukier trzcinowy 15g/kg
– peklosól 17g/kg
– przyprawa „pięć smaków” 1,5g/kg
– czerwona słodka papryka 5g/kg
– skórka pomarańczy 1 łyżeczka,
– sos sojowy 1 łyżka
– jelita cienkie baranie.
Mięso pokroić w kostkę
a następnie zemleć na sitku 10-12mm.
Wymieszać mięso z wszystkimi dodatkami i wyrobić, aby masa była klejąca.
Wstawić do lodówki na 24h.
Następnie przed napełnieniem wymieszać dodając ok. 5% wody. Napełnić jelita w odcniki ok 15cm i osadzać ok. 1h.
Osuszyć powierzchnię kiełbas w wędzarni i dalej wędzić dymem o temp 50 stopni do uzyskania żądanej barwy. Podnieść temp do ok. 80-90 stopni i podpiekać kiełbaski ok. 45min.
Smacznego