Smaczny i 100% naturalny domowy majonez, bez zbędnej chemii
Ważne! Wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły i nastąpiła prawidłowa ich emulgacja powinny mieć jednakową temperaturę.
Składniki:
- olej słonecznikowy tłoczony na zimno 0,25l oleju (najlepiej z lokalnej tłoczni)
- musztarda sarepska 1 łyżka
- jajko od kury wiejskiej 1 szt
- sok z cytryny 1 łyżka
- sól szczypta
- cukier szczypta
- pieprz szczypta
- ząbek czosnku, jeśli ktoś lubi
Sposób wykonania:
Do wąskiego słoika lub naczynia o szerokości końcówki blendera wbijamy dwa całe jajko z białkiem, które najpierw sparzamy gorącą wodą. Wlewamy olej i dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny. Wkładamy blender i najpierw miksujemy zawartość przy dnie naczynia, a po emulgacji podnosimy powoli blender do samej góry i emulgujemy całą zawartość słoik. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość miksujemy blenderem i gotowe.
Majonez znacznie odbiega od sklepowego kolorem oraz smakiem, ale jest o niebo lepszy i zdrowszy.
Ze względu na brak chemicznych dodatków i wyłącznie naturalne składniki nasz domowy majonez ma krótszy termin przydatności do spożycia. Czas przechowywania w lodówce około 7 dni.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego