Majonez domowy w 3 min

Smaczny i 100% naturalny domowy majonez, bez zbędnej chemii

Ważne! Wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły i nastąpiła prawidłowa ich emulgacja powinny mieć jednakową temperaturę.

Składniki:

  • olej słonecznikowy tłoczony na zimno 0,25l oleju (najlepiej z lokalnej tłoczni)
  • musztarda sarepska 1 łyżka
  • jajko od kury wiejskiej 1 szt
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól szczypta
  • cukier szczypta
  • pieprz szczypta
  • ząbek czosnku, jeśli ktoś lubi

Sposób wykonania:

Do wąskiego słoika lub naczynia o szerokości końcówki blendera wbijamy dwa całe jajko z białkiem, które najpierw sparzamy gorącą wodą. Wlewamy olej i dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny. Wkładamy blender i najpierw miksujemy zawartość przy dnie naczynia, a po emulgacji podnosimy powoli blender do samej góry i emulgujemy całą zawartość słoik. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość miksujemy blenderem i gotowe.

Majonez znacznie odbiega od sklepowego kolorem oraz smakiem, ale jest o niebo lepszy i zdrowszy.

Ze względu na brak chemicznych dodatków i wyłącznie naturalne składniki nasz domowy majonez ma krótszy termin przydatności do spożycia. Czas przechowywania w lodówce około 7 dni.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Smacznego