Ketchup domowy – pikantny

Składniki:

  • pomidory czerwone 8kg
  • cebula 2,5kg
  • papryka czerwona 2 szt (duże)
  • papryka chili 4 szt
  • jabłka kwaśne 1kg
  • ocet balsamiczny ½ szklanki
  • sól 6 łyżek
  • gorczyca mielona 6 łyżeczek
  • bazylia czerwona 2 garści
  • melasa trzcinowa 2 łyżki
  • olej rzepakowy 2 szklanki

Warzywa i owoce pokroić, zemleć na drobnym sitku, dodać papryczkę chili, przyprawy i sól i melasę. Gotujemy wszystko ok. 1 h na małym ogniu. Odstawiamy w chłodne i następnego dnia miksujemy wszystko np. blenderem na gładka masę, gotujemy ponownie 1-2 h (tyle czasu aż otrzymamy pożądaną konsystencję) dodajemy olej, jeszcze troszkę gotujemy. Gorący ketchup przelewamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy w chłodnym miejscu. Tak przygotowany przechowywany w chodnej piwnicy wytrzyma do przyszłego lata.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Smacznego