na ostro lub słodko
Składniki:
- schab wieprzowy lub z dziczyzny
- marynata aromatyczna 20-30g/kg
- papryka ostra i słodka, ilość wg. uznania w zależności czy ma być na ostro czy na słodko
Marynata aromatyczna do peklowania na sucho
Składniki:
- peklosól
- czosnek granulowany
- pieprz naturalny
- czosnek granulowany
- ziele angielskie
- jałowiec
- kolendra
- gorczyca
- rozmaryn
- liść laurowy
Przyprawy połamać, rozetrzeć dość grubo w moździerzu. Nie mielimy. Dodajemy wg. uznania dość dużo.
Mieszamy z peklosolą. Przesypujemy do szczelnego opakowania. Odstawiamy na kilka dni i gotowe.
Schab oczyszczamy z mizdry, warkocza, … Tniemy na paski. Nacieramy marynatą z dodatkiem papryki. Wkładamy do pojemnika, nakrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 doby.
Wyjmujemy nadziewamy na sznurek bawełniany, pomiędzy paskami mięsa robimy supełki. Wieszamy w przewiewnym miejscu w temp. ok. 10-15 stopni na 2-3 dni. Następnie wędzimy dymem o temp do 30 stopni przez ok. 2-3h.
Możemy dalej obsuszać i zjadać systematycznie.
Produkt nie wymaga po wykonaniu przechowywania w lodówce.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Smacznego