Ogórki małosolne
Składniki (na garnek kamionkowy ok. 3l.):
– ogórki krótkie gruntowe (świeże) (1,3- 1,5 kg zależnie od wielkości i tego jak ścisło ułożymy w gliniaku),
– kawałek korzenia chrzany lub 2 liście ogródkowego,
– 3 – 4 ząbki czosnku polskiego,
– 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
– pęczek koperku,
– opcjonalnie można dodać liście dębu lub liście czarnej porzeczki,
– sól kamienna
Jeśli chodzi o czosnek i chrzan to musi być nasz, a nie z Chin, bo ogórki mogą śmierdzieć. Sprawdzone.
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy i obcinamy piętki. Jeśli mają szybko się zakisić nacinamy je na cztery części tak aby stanowiły jedną całość, czyli z jednej strony nie do końca i z drugiej po obróceniu o 90 stopni, też nie do końca.
Na dno gliniaka układamy oczyszczony chrzan, a na nim dość ścisło ogórki, pomiędzy którymi umieszczamy czosnek i ewentualnie liście. Wierzch posypujemy gorczycą i przykrywamy oczyszczonym koprem. W „międzyczasie” zagotowujemy wodę z solą kamienną (na 1 litr wody dajemy 1 czubatą łyżkę stołową soli). Potrzebne jest ok.: 1. 25 l wrzątku. Wrzącą solanką zalewamy ogórki i przykrywamy. Zostawiamy w spokoju na ok.: 24 h. Po tym czasie spokojnie można konsumować, jako małosolne. Najlepsze są w 2- giej dobie, a do 3-ciej przeważnie nic już nie zostaje .
Smacznego