Ser suwalski z czosnkiem
Składniki:
– mleko od krowy 10l,
– podpuszczka 4 krople/litr,
– sól,
– czosnek niedźwiedzi.
Mleko podgrzać do temp. ok 38 stopni. Dodać sól (dwie łyżeczki) ii podpuszczkę 4 kropli na litr (rozcieńczona na wodzie) dodać zioła jeżeli mają być lub można zrobić śmietankowy bez dodatku ziół.
Energicznie wymieszać składniki i odstawić.
Po utworzeniu się skrzepu (ok 30-45 min) pociąć go na duże kawałki. W kostkę.
Wyłowić masę serową sitem i przełożyć do durszlaka w którym będzie ociekać i nabierać kształtu. Co jakiś czas przewracać i formować.
Zostawić do odciekania na kilka godzin w temperaturze pokojowej, co jakiś czas przewracać.
Następnie wrzucić do solanki na 2-4 godziny. Ja daję 50g soli na 1 litr wody.
Wyjąć, ponownie włożyć do durszlaka do obeschnięcia na 1 dobę w chłodnym pomieszczeniu np. lodówce.
Serwatki nie wylewamy. Ja dodaję 1-2 cytryny lub z 50g octu i robię delikatny, smarowny ser typu Ricotta.