Twaróg wiejski
Przepis od naszej sąsiadki od której też bierzemy mleko od krówki z łąki, a nie od mleczarni na czterech nogach i sterydach
Przepis jest wg. jej opisu:
Składniki:
– mleko wiejskie krowie (ja robię z 5l),
Mleko wiejskie bez zbierania śmietany stawiamy w domu, aby skisło. Jak jest dobre to nic nie trzeba, na drugi dzień jest zsiadłe.
Jak od krówek co dają po 40l/ dobę to może się nie zsiadać i trzeba dać kwaśnej śmietany.
Następnie jak jest zsiadłe to stawia mleko na płycie z boku, aby sobie tak z 10 godzin się lekko ogrzewało (było letnie) temp. max 30 stopni (sprawdzone). Jak będzie za ciepło to twaróg będzie twardy, jak za zimno wodnisty.
Następnie zlewamy wszystko i cedzimy przez np pieluchę. Kształt może być downy, np. klinek. Po ocieknięciu lekko prasujemy. Można dodać dla smaku w okresie podgrzewania troszkę soli.
Twaróg wychodzi pycha.