Składniki:
– mięso z jelenia kl. I 2kg,
– mięso z dzika kl. II 1kg,
– mięso z dzika kl. III 1,25kg,
– mięso tłuste z dziczyzny (boczek, ścinki) 0,75kg,
– cukier 1g/kg,
– pieprz naturalny 1g/kg,
– czosnek 2-3g/kg
– jałowiec 0,5g/kg,
– osłonki białkowe 65mm
– peklosól 17g/kg.
Po pokrojeniu w kostkę mięso peklujemy na sucho 3dni.
Mięso kl. I rozdrabniamy na szarpaku,
kl. II na sitku 10mm,
kl. III na sitku 3mm
i kutrujemy z dodatkiem lodu lub wody oraz przypraw.
Mieszamy dokładnie,
a następnie napełniamy osłonki w odcinki ok. 35-40cm.
Osadzamy ok. 2-3h.
Wędzimy dymem o temp ok. 70-80 stopni ok. 2, 2,5h do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70 stopni.
Studzimy.
Następnego dnia wędzimy dymem zimnym ok. 4h.
Podsuszamy 1-2 tygodnie w temp ok. 10 stopni.
Smacznego