Kiełbasa biała
Bardzo prosta w produkcji i smaczna kiełbas do spożywania na ciepło!!!
Surowce:
– 9 kg łopatki poddanej klasyfikacji,
– 1 kg II wołowej,
– 0,5kg boczku,
– 0,5kg podgardla
Dodatki:
– sól 18g/kg (nie peklosól !!!)
– pieprz 1,2g/kg,
– czosnek do smaku jak kto lubi,
– majranek 1g/kg
– kiełbaśnice kaliber 32mm
Miso z łopatki zemleć na sitku 8mm, wołowinę na 3mm (dwa razy lub kutrujemy), a boczek i podgardle na 6mm
Wymieszać wszystkie mięsa z dodatkiem soli i przypraw ok. 15 min. Napełnić kiełbaśnice i osadzać ok 1,5h.
Następnie można zamrozić w stanie surowym lub sparzyć w wodzie w temp. 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz 70 stopni.
Smacznego