Kiełbasa jagnięco-dziko-wieprzowa

Kiełbasa jagnięco-dziko-wieprzowa

Składniki:

– jagnięcina lub baranina tłusta bez łoju 5 kg

– mięso z dzika, raczej chude bez błon i ścięgien  4kg

– wieprzowina ścięgnista np. z golonek  1 kg

– pieprz naturalny 1,5g/kg

– jałowiec 1g/kg

– czosnek granulowany lub świerzy wg. smaku

– majeranek 0,5g/kg

– peklosól 18-22g/kg wg. własnego smaku na sól

– jelita wieprzowe kal 30mm

Każdy rodzaj mięsa pokroić w kostkę i zapeklować przez 2-3 dni w temp. lodówkowej, czyli ok. 6 stopni.

Następnie mięso z jagnięcia/barana rozdrobnić na sitku 5-6mm,

mięso z dzika rozdrobnić na sitku 8 mm,

a wieprzowinę na sitku jak najdrobniejszym 2-3 mm

Wymieszać dokładnie wszystkie rodzaje mięsa, dodać przyprawy i odstawić na noc do lodówki

Następnego dnia rano jeszcze raz wymieszać dodając ok. 10% wody. Nadziać w jelita wieprzowe odkręcając na kiju w odcinki lub po wiejsku, czyli nawijając odcinki na kiju. Pozostawić do ocieknięcia na klika  2-3 godziny

Osuszyć wędzarnię, powiesić kiełbasę na kijach i osuszyć ok. 30-45min przy dużym przepływie powietrza i minimalnej ilości dymu. Najlepiej jakby powierzchnia była suchutka jak papier.

Wędzić w temp. ok. 50 stopni do osiągnięcia jasno brązowego koloru (ja wędzę ok. 4-6h).

Następnie sparzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni ok. 25-30 min do osiągnięcia wewnątrz temp ok. 70 stopni

Ostudzić i smacznego.