Przepis pochodzi z www i został trochę zmodyfikowany:
Składniki:
– 1,0 kg mięsa klasy I łopatka z dzika
– 1,5 kg mięsa klasy II – boczek z dzika
– 1,5 kg mięsa klasy III gicze z dzika
– liście laurowe
– ziarna jałowca
– ziele angielskie
– 0,8g/kg pieprz czarny
– 1g/kg suszonego majeranku
– czosnek granulowany do smaku
– jelita wieprzowe kaliber 28
Pokrojone mięsa peklujemy na sucho 48h. 18g peklosoli na kg mięsa.
Mięsa mielemy na siatkach odpowiednio:
I – szarpak, II- 6mm, III – 3mm
Farsz mięsny mieszamy z przyprawami.
Nadziewamy jelita i osadzamy ok. 1,5h:
Suszymy kiełbasy w wędzarni w temp. ok 40 stopni przez ok. 1 h bez dymu
Następnie wędzimy dymem o temp ok 40 stopni do uzyskania odpowiedniej barwy dwa dni po ok. 4-5h.
A to efekt wędzenia:
Smacznego