Marynowane pieczarki

-pieczarki [1 kg] (malutkie)
-olej [0.5 szklanki]
-cukier [1 łyżka]
-ocet [0.5 szklanki] (10 %)
-sól [1 łyżeczka]
-majeranek [2 łyżeczki] (2 płaskie)
-czosnek [3 ząbki]
-liście laurowe [3 szt.]

Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie myjemy, płuczemy kilka razy, przekładamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je tylko przykryło i wstawiamy na ogień, czekamy aż zakipią:) 
2. Gdy zakipią, zdejmujemy z gazu, odcedzamy i dodajemy: olej, ocet, cukier, sól, suszony majeranek i ząbki czosnku podzielone na mniejsze części.
3. Mieszamy dokładnie i przykrywamy pokrywką, niech pieczarki przejdą:) PS. Pieczarki się skurczą.
4. Zwykle po 30 min już pierwsze zjadamy:) ale najlepsze są jak postoją z dzień. Przekładamy do słoika. Można przechowywać zarówno w szafce, jak i w lodówce.

Przepis przesłany prze Jana Koper

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki