Mielonka z dzika parzona
Mielonka wykonana z dzika z dodatkiem wołowiny w prasce.
Składniki:
– 1,7kg okrawki mięsa z dzika po rozbiorze,
– 0,5kg II wołowej
– peklosól 17g/kg,
– pieprz czarny 1,7g/kg,
– jałowiec mielony 0,5g/kg,
– gałka muszkatołowa 0,6g/kg,
– kolendra mielona 0,4g/kg,
– żelatyna 2 łyżeczki na kg,
– czosnek ile kto lubi,
– folia celulozowa,
Oba rodzaje mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 24h dając 17g peklosoli na kg.
Następnie okrawki mięsa z dzika mielimy na sitku 6mm, a II wołową na sitku 3mm.
Mieszamy oba rodzaje mięsa, aż masa będzie kleista i dodajemy przyprawy oraz żelatynę.
Wykładamy praskę folią celulozową i napełniamy farszem dokładnie ubijając.
Zawijamy końce folii na zakład.
i zamykamy praskę, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 h (najlepiej do lodówki.
Mielonkę parzymy w wodzie o temp ok 75-80 stopni przez okres 2h (przyjmuje się ok. 50min na kg masy wyrobu) lub jeśli mamy możłiwość mierzenia temp wewnątrz wyrobu do osiągnięcia ok 72 stopni.
Następnie studzimy i wstawiamy w prasce do lodówki zdejmując docisk.
Mielonka z uwagi na użyte rodzaje mięsa jest troszkę twardawa, ale smaczna. Spokojnie jedzą ją dzieci.
Smacznego