Pasztet pieczony w kątnicy

Pasztet pieczony w kątnicy

Skałdniki:

– dwa tzw. ośrodki wieprzowe, czyli płuca, serce, wątroba, nerka też może być

– boczek wieprzowy

– łopatka

– przyprawy do pasztetów (gotowy zestaw ziół)

– jajko 2-3 szt

– mąka ziemniaczana 1 szklanka

– kątnice wieprzowe (ślepa kiszka)

Ośrodki kroimy i parzymy. Nie gotujemy.Następnie mielemy na sitku 6mm razem z boczkiem i łopatką.

Dodajemy wszystkie przyprawy, mąkę oraz jajko. Mieszamy du uzyskania związłej masy. W trakcie mieszania dodajemy rosołu z parzenia mięsa, aby uzyskać odpowiednią kleistość.

Kątnice myjemy starannie. Przewracamy środkiem na zawnątrz, napełniamy farszem i zawiązujemy.

Wkładamy do piekarnika. Na blachę wlewamy olej lepiej tłuszcz.

Pieczemy w temp 180-200 stopni do uzyskania wewnątrz temp ok 72-75 stopni.

Studzimy.

Smacznego