Pasztet pieczony w kątnicy
Skałdniki:
– dwa tzw. ośrodki wieprzowe, czyli płuca, serce, wątroba, nerka też może być
– boczek wieprzowy
– łopatka
– przyprawy do pasztetów (gotowy zestaw ziół)
– jajko 2-3 szt
– mąka ziemniaczana 1 szklanka
– kątnice wieprzowe (ślepa kiszka)
Ośrodki kroimy i parzymy. Nie gotujemy.Następnie mielemy na sitku 6mm razem z boczkiem i łopatką.
Dodajemy wszystkie przyprawy, mąkę oraz jajko. Mieszamy du uzyskania związłej masy. W trakcie mieszania dodajemy rosołu z parzenia mięsa, aby uzyskać odpowiednią kleistość.
Kątnice myjemy starannie. Przewracamy środkiem na zawnątrz, napełniamy farszem i zawiązujemy.
Wkładamy do piekarnika. Na blachę wlewamy olej lepiej tłuszcz.
Pieczemy w temp 180-200 stopni do uzyskania wewnątrz temp ok 72-75 stopni.
Studzimy.
Smacznego