Kielnia Castor fiber
Jest to stary przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie.
Składniki:
- ogon bobra
- sól
- liść laurowy
- czosnek ząbki
- kolendra
- gorczyca
- rozmaryn
- jałowiec
- boczek wieprzowy
- czerwone wino
Ogon należy pozbawić naskórka. Kiedyś polewano go gorąca woda i zdejmowano naskórek. Ja podgrzałem go nad ogniem i też fajnie można go odrywać.
Po oczyszczeniu ogon nacinamy w poprzek w kilku miejscach co 2-3cm z obu stron.
Nacieramy go zmiażdżonym ziłami. Ząbki czosnku tniemy na pół i wciskamy w przekrojone miejsca. Zawijamy ogon folią spożywczą i odkładamy na 3-5 dni w chłodne miejsce (np. do lodówki).
Rozgrzewamy patelnię, na której podsmażamy plastry boczku. Następnie kładziemy na chwilę ogon i obsmażamy ze wszystkich stron.
Tak przygotowany ogon układamy w rękawie do pieczenia na wcześniej podsmażonym boczku. Kawałki boczku można położyć też na ogon. Podlewamy czerwonym, wytrawnym winem i wstawiamy piekarnika. Pieczemy w temp. ok. 180 stopni 2-3h.
Pod koniec rozcinamy folię i zapiekamy grillem.
Podajemy na i jemy gorąco z dodatkami warzywnymi. Smak …. każdy musi ocenić sam. Na pewno inny, niż wszelakich dostępnych mięs. W przeszłości ogon bobra uchodził za rarytas i był jadany nawet przez księży w okresie postu z uwagi na to, że pokryty jest „łuską”, a raczej skórą przypominająca łuskę.
Smacznego i darz bór
P.S.
Bobra w PL można pozyskać wyłącznie w drodze odstrzału redukcyjnego. W innych krajach można nawet kupić takie mięso
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego