Polędwica z dzika na zimno peklowana w serwatce
Składniki:
– polędwice z dzika lub innej dziczyzny
Marynata jest gotowym zestawem składników dostępna jest w sklepie internetowym wymienionym na blogu.
Skład marynaty:
– serwatka w proszku,
– jałowiec,
– liść laurowy,
– ziele angielskie,
– pieprz czarny,
– czosnek płatki.
Przygotowanie marynaty: 0,6kg gotowej marynaty wsypać do 4,5l wody i dodać 250g peklosoli. Ja zwiększyłem ilość peklosoli do 360g i czas peklowania do 6dni z nastrzykiem w pierwszym dniu.
Polędwice po 6 dniach marynowania ociekały przez noc do wędzenia czyli ok 8h.
Wędzenie przebiegało zimnym dymem o temp do 30 stopni przez ok 9h.
Efekt jest bdb. Dzięki tej marynacie użytej po raz pierwszy polędwice mają zupełnie inny smak, lepszy, bardziej delikatny.
Smacznego