Polędwiczki dojrzewające z dzika

Składniki:

  • polędwiczki (małe) z dzika lub jeśli brak to wieprzowe (na foto z dzika)
  • marynata peklująca aromatyczna
  • peklosól
  • czosnek granulowany
  • pieprz naturalny
  • czosnek granulowany
  • ziele angielskie
  • jałowiec
  • kolendra
  • gorczyca
  • rozmaryn
  • liść laurowy
    Polędwiczki natrzeć marynatą w ilości ok 30g/kg mięsa. W nakrytym naczyniu pozostawić na 48h w lodówce.
    Następnie wyjąc i powiesić na haku na 2 doby w temp. ok 15 stopni.
    Po tym czasie powiesić w wędzarni i wędzić dymem o temp. do 30 stopni ok 6h.
    Pozostawić w zimnej wędzarni na 7-10 dni. Następnie podwędzić trzy razy co drugi dzień

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Smacznego