Wątrobiana II
Składniki:
– wątroba 0,5kg
– boczek 1kg
– cebula 2-3 szt małe
– pieprz 0,8g/kg
– sól do smaku
– osłonki poliamidowe (termokurczliwe)
Wątrobe pokrajać w plastry i sparzyć. Wkłądamy do wody o temp. 90 stopni, a potem trzymamy przez 10 minut w obniżonej temperaturze do 70 stopni do menentu, aż wątroba nabierze barwy mlecznej kawy oraz straci charakterystyczną gorycz. Wątrobę należy parzyć do momentu, aż z pasków przestanie wypływać czerwony sok po naciśnieciu.
Uwaga: WĄTROBY NIE GOTUJEMY!!!!
Następnie przepuszczamy wątrobę ptrzez sitko 3mm dwa razy. Boczek również mielemy na sitki 3mm dodając cebulę.
Mieszamy z solą i pieprzem. Próbujemy. Nabijamy w osłonki poliamidowe:
Parzymy ok 1,5h w wodzie o temp ok 75 stopni. Studzimy. Do lodówki i smacznego
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego