Babeczki bananowe
(porcja na 12 szt)
Składniki:
– 3 banany (ok. 400 g)
– 100 g masła
– 150 g cukru
– 2 jajka
– proszek do pieczenia (ja biorę ok 2 łyżeczki)
– 250 g mąki
PRZYGOTOWANIE:
Banany obrać i rozetrzeć na miazgę. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło (temperatura pokojowa) wymieszać z cukrem.
Dodać rozgniecione banany i wymieszać. Ubić jaja, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ciasto jest gotowe! Mąkę należy mieszać dość szybko, długie mieszanie nie jest wskazane, bo wówczas rozwija się gluten w cieście, co “opóźnia” proces wyrastania. Trzeba mieszać jedynie do osiągnięcia jednorodnej konsystencji. Wysmarowaną i oprószoną foremkę (albo wyłożoną papierkami) napełnić ciastem, dodatkowo włożyłam do każdej babeczki kostkę czekolady. Piec w temperaturze 180 ° C, aż do „suchości patyczka” (około 20 minut).