Chlebki drożdżowe

Zaczyn

  • świeże drożdże 40 g
  • mleko ciepłe ( ok. 35 stopni) 350 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 1 łyżka

Wszystkie składniki zaczynu należy dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.

Składniki ciasta:

  • mąka pszenna 0,5kg
  • sól 2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 50ml
  • jajko 1 szt
  • mleko 1 łyżka
  • sezam biały

Do drugiego naczynia przesiewamy 0,5 kg mąki pszennej i dodajemy 2 łyżeczki soli. Wlewamy zaczyn, mieszamy wszystko i wlewamy oliwę zagniatamy wszystko. Ciasto powinno być Dodajemy zaczyn i wlewamy ok. 50 ml oliwy z oliwek. Zagniatamy sprężyste i elastyczne .

Wkładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Uwaga! Ilość maki i mleka w zaczynie i cieście jest orientacyjna- zależnie od wilgotności mąki.

Teraz roztrzepujemy w miseczce całe jajko z łyżką mleka.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i formujemy ręką lub wałkiem chlebki grubości około 1 cm grubości. Chlebki można delikatnie naciąć radełkiem do ciastek na kwadraty, romby – nie przecinamy do końca ciasta (po upieczeniu chlebki łatwiej dzielić na części). Chlebki smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Chlebki układamy na blasze najlepiej na papier do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut, powinny się zarumienić.

Takie chlebki to super dodatek do maczania w sosach, albo do sałatek.

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego