- golonki z indyka
- rozmaryn
- trawa żubrowa
- cząber
- miód
- czerwone wino wytrawne
- peklosól
Golonki lub uda z indyka peklujemy na sucho. Golonki nacieramy peklosolą stosując 25-30g na kg mięsa jeśli będziemy parzyć metodą sous vide jak ja lub 35 g standardowo.
Zdejmujemy skórę z golonek i nacieramy je mieszanką soli z dodatkiem zioła i miód, następnie dodajemy do pojemnika 1/2 szklanki wina na 1-1,5kg mięsa. Mieszamy wszystko w pojemniku i odstawiamy do lodówki na 7 dni. Codziennie obracamy mięso w powstałej zalewie.
Następnie mięso z indyka wieszamy na hakach i ociekamy co najmniej prze noc w chłodnym pomieszczeniu.
Wędzarnię rozgrzewamy do 40-50 st. I osuszamy wędliny. Ja wędziłem w borniaku i osuszałem za pomocą wentylatora ok. 20-30 min. Mięso wędzimy w temp. do 60 stopni do uzyskania brązowej barwy. Następnie poddajemy je obróbce termicznej. Pieczemy lub parzymy. W tym przypadku ja zastosowałem metodę sous vide. Po zapakowaniu golonek do torebek, próżniowo parzyłem je 6 godzin w temp. 62 stopnie.
Wyrób po parzeniu studzimy w chłodnym miejscu.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego