Przepis otrzymałem od kolegi Wojtka z Węgier. Wyjaśnił mi, iż tam gulasz może występować jako zupa z ziemniakami lub kluskami lub gulasz jako drugie danie. Zupę gulasz już robiłem i przepis jest zamieszczony, teraz czas na drugie danie
Składniki:
- karkówka wołowa 1,3kg, a najlepiej pręga
- boczek bez skóry z mangalicy 150g lub wieprzowy
- cebula czerwona 3 główki
- czosnek 5 ząbków
- papryka 3 szt
- pomidory 2 szt
Przyprawy
- pieprz czarny mielony
- listek laurowy
- słodka czerwona papryka węgierska
- ostra czerwona papryka węgierska
- kmin mielony
- rozmaryn świeży
- sól
oraz
- wytrawne, czerwone wino węgierskie szklanka
Ja danie to przygotowuję w żeliwnym kazanie lub kociołku węgierskim nad ogniskiem. Dym z ogniska dodaje tej potrawie aromatu.
Rozgrzewamy kociołek i wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy i jak zacznie się topić dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Zarumieniamy ją. W między czasie kroimy w kostkę mięso, czyli karkówkę lub pręgę wołową. Dusimy, a następnie wlewamy wino, dodajemy przyprawy oraz pokrojone w kostkę pozostałe warzywa.
Pamiętajcie, że mielona papryka w trakcie gotowania traci swój czerwony kolor, dlatego można dodać połowę papryki i resztę na 15 minut przed końcem duszenia. Dzięki temu potrawa zyska na barwie.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego