Gulasz węgierski – Vörösboros marhapörkölt

Przepis otrzymałem od kolegi Wojtka z Węgier. Wyjaśnił mi, iż tam gulasz może występować jako zupa z ziemniakami lub kluskami lub gulasz jako drugie danie. Zupę gulasz już robiłem i przepis jest zamieszczony, teraz czas na drugie danie

Składniki:

  • karkówka wołowa 1,3kg, a najlepiej pręga
  • boczek bez skóry z mangalicy 150g lub wieprzowy
  • cebula czerwona 3 główki
  • czosnek 5 ząbków
  • papryka 3 szt
  • pomidory 2 szt

Przyprawy

  • pieprz czarny mielony
  • listek laurowy
  • słodka czerwona papryka węgierska
  • ostra czerwona papryka węgierska
  • kmin mielony
  • rozmaryn świeży
  • sól

oraz

  • wytrawne, czerwone wino węgierskie szklanka

Ja danie to przygotowuję w żeliwnym kazanie lub kociołku węgierskim nad ogniskiem. Dym z ogniska dodaje tej potrawie aromatu.

Rozgrzewamy kociołek i wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy i jak zacznie się topić dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Zarumieniamy ją. W między czasie kroimy w kostkę mięso, czyli karkówkę lub pręgę wołową. Dusimy, a następnie wlewamy wino, dodajemy przyprawy oraz pokrojone w kostkę pozostałe warzywa.

Pamiętajcie, że mielona papryka w trakcie gotowania traci swój czerwony kolor, dlatego można dodać połowę papryki i resztę na 15 minut przed końcem duszenia. Dzięki temu potrawa zyska na barwie.

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego