Jabłecznik inaczej – przepis ze wschodu
Jesień w pełni więc czas na wszelkiego rodzaju jabłeczniki.
Tym razem proste, szybkie ciasto do popołudniowej kawy.
Składniki:
– 4 jaja,
– 4 łyżki cukru,
– 4 łyżki mąki,
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenie,
– 4 łyżki oleju
– 4 kwaśne jabłka,
– garść rodzynek
Sposób wykonania:
Włączyć piekarnik i wstawić temperaturę 180°. Zanim piekarnik się nagrzeje przygotować ciasto.
Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać stopniowy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej i wszystko jeszcze raz delikatnie przemieszać.
Blachę do pieczenia z piekarnika wyłożyć papierem. Bezpośrednio na papier zetrzeć na grubych oczkach jabłka (najlepiej kwaśne np.; antonówki), rozsypać po całym papierze i posypać delikatnie rodzynkami. Wymieszane ciasto wylać na jabłka (jest dość rzadkie) i dokładnie rozprowadzić, aby jabłka były przykryte. Blachę wstawić do piekarnika i piec ok. 25- 30 min. ( w zależności od piekarnika) do zrumienienia. Po upieczeniu placek wystawić i zwinąć w rulon jeszcze ciepły. Zostawić do ostudzenia, posypać cukrem pudem i konsumować…
Opcjonalnie placek można smarować różnymi pomadami i później dopiero zwijać. Można posmarować ciepłą konfiturą np.: truskawkową czy malinową. Nam odpowiada z bito śmietaną. W tym celu ostudzony rulon rozwijam i wypełniam ubitą śmietaną (kubek śmietanki 30-ki, 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody), ponownie zwijam i zostawiam do wystudzenia. Pomocna przy zwijaniu jest folia do pieczenia.