Składniki:
- jajka
- cebula
- czosnek
- mózg wieprzowy, cielęcy, …
- masło
- ocet
- sól
- pieprz
Najpierw przygotowujemy mózg. Myjemy go, obieramy z błon zalewamy wodą z dodatkiem łyżeczki octu. Odstawiamy na 15 minut.
W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy mózg. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 5 minut. Wyjmujemy na deskę i po ostygnięciu kroimy na większe kawałki.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na maśle na patelni. Gdy się zarumienią dodajemy mózg i roztrzepane jajka, doprawiamy do smaku.
Bardzo pożywne i energetyczne danie.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego