Kabanosy drobiowe

Kabanosy drobiowe z koguta

Kiełbaska wykonana na podstawie przepisu na kabanosy wieprzowe.

Składniki:

– mięso wieprzowe kl. I 1kg,

– mięso z piersi drobiowych 1kg,

– mięso ścięgniste z koguta 3kg,

– pieprz naturalny 1,5g/kg,

– gałka muszkatołowa 0,5g/kg,

– kminek 0,5g/kg,

– peklosól 18g/kg,

– osłonki kolagenowe fi 19mm lb jelita baranie.

Mięso kroimy i peklujemy na sucho 2-3 dni. Następnie wieprzowe kl I i piersi drobiowe rozdrabniamy na sitku 8mm, a ścięgniste na sitku 5mm. Mieszamy i dodajemy przyprawy. Nadziewamy jelita lub osłonki i odkręcamy w odcinki ok 50cm.

Osuszamy w ciepłej wędzarni i wędzimy w temp. ok 50 stopni, a po osiągnięciu żądanej barwy podpiekamy.

Studzimy i następnie podsuszamy kilka dni.

Smacznego