Kabanosy drobiowe z koguta
Kiełbaska wykonana na podstawie przepisu na kabanosy wieprzowe.
Składniki:
– mięso wieprzowe kl. I 1kg,
– mięso z piersi drobiowych 1kg,
– mięso ścięgniste z koguta 3kg,
– pieprz naturalny 1,5g/kg,
– gałka muszkatołowa 0,5g/kg,
– kminek 0,5g/kg,
– peklosól 18g/kg,
– osłonki kolagenowe fi 19mm lb jelita baranie.
Mięso kroimy i peklujemy na sucho 2-3 dni. Następnie wieprzowe kl I i piersi drobiowe rozdrabniamy na sitku 8mm, a ścięgniste na sitku 5mm. Mieszamy i dodajemy przyprawy. Nadziewamy jelita lub osłonki i odkręcamy w odcinki ok 50cm.
Osuszamy w ciepłej wędzarni i wędzimy w temp. ok 50 stopni, a po osiągnięciu żądanej barwy podpiekamy.
Studzimy i następnie podsuszamy kilka dni.
Smacznego