Karkówka rolowana z papryką
Składniki:
- karkówka wieprzowa – 1-1,5 kg
- papryka czerwona i żółta (kilka szt. Ilość zależy od wielkości karkówki),
- sól i pieprz (do smaku),
- ostry sos pomidorowy np.: rosyjska adżyka
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę podpiec na grillu do uzyskania ciemnej skóry, a następnie umieścić w plastikowej torbie i pozostawić na 5 – 10 minut. Obrać papryki ze skóry, usunąć nasiona i pokroić każda na grube paski (6 – 8).
Z karkówki zrobić wielki prostokąt okrajając ją na około (około 1 cm grubości). Można lekko ubić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso posmarować sosem pomidorowym i układać grillowaną paprykę.
Zawinąć mięso z warzywami w roladę, zasznurować lub użyć siatki wędzarniczej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Czas pieczenia zależy od całkowitej masy mięsa. Za każde 0,5 kg mięsa wymaga 25 minut plus dodatkowo 25 minut na koniec (najlepiej piec do uzyskania odpowiedniej temp w środku, tj. 75°C). W trakcie pieczenia należy podlewać tworzącym się sosem z mięsa i warzyw.
Wyjąć mięso z piekarnika, odstawić na 10 – 15 minut (a najlepiej do wystygnięcia), zdjąć sznurek i pokroić na kawałki o grubości 3 – 4 cm.
Uwaga! Do rolady można też dodawać inne warzywa, np.: cukinię bakłażany,…, ale wcześniej trzeba je podpiec na patelni lub grillu.
Smacznego
bena