Karkówka rolowana z papryką

Karkówka rolowana z papryką

Składniki:

  • karkówka wieprzowa – 1-1,5 kg
  • papryka czerwona i żółta (kilka szt. Ilość zależy od wielkości karkówki),
  • sól i pieprz (do smaku),
  • ostry sos pomidorowy np.: rosyjska adżyka

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę podpiec na grillu do uzyskania ciemnej skóry, a następnie umieścić w plastikowej torbie i pozostawić na 5 – 10 minut. Obrać papryki ze skóry, usunąć nasiona i pokroić każda na grube paski (6 – 8).

Z karkówki zrobić wielki prostokąt okrajając ją na około (około 1 cm grubości). Można lekko ubić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mięso posmarować sosem pomidorowym i układać grillowaną paprykę.

Zawinąć mięso z warzywami w roladę, zasznurować lub użyć siatki wędzarniczej.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Czas pieczenia zależy od całkowitej masy mięsa. Za każde 0,5 kg mięsa wymaga 25 minut plus dodatkowo 25 minut na koniec (najlepiej piec do uzyskania odpowiedniej temp w środku, tj. 75°C).  W trakcie pieczenia należy podlewać tworzącym się sosem z mięsa i warzyw.

Wyjąć mięso z piekarnika, odstawić na 10 – 15 minut (a najlepiej do wystygnięcia), zdjąć sznurek i pokroić na kawałki o grubości 3 – 4 cm.

Uwaga! Do rolady można też dodawać inne warzywa, np.: cukinię bakłażany,…, ale wcześniej trzeba je podpiec na patelni lub grillu.

Smacznego

bena